Presentació de “La lògica dels panys” (ed. RBA) de Francesc Josep Vélez

9788482646572Ahir vam assistir a la presentació de “La lógica dels panys” (editorial RBA – La Magrana) de Francec Josep Vélez, a La Casa del Llibre de Rambla Catalunya de Barcelona. Presentaven l’acte conjuntament amb l’autor el seu editor Jordi Rourera, l’amic i col·lega de feina també professor Jordi Caixàs i l’escriptor Eduard Márquez.

En Jordi Rourera va ser el primer en intervenir. El missatge és clar: “La lógica dels panys” és un llibre de relats, a Espanya no hi ha tradició de llegir relat, tot editor sap que si un vol guanyar-se la vida amb la publicació d’un libre, no n’ha de publicar de recopilacions de contes, costen de vendre; és el que ja els expliquen les mares als petits editors camí de l’escola. Però… en llegir aquests relats no van poder declinar la seva publicació. Només això, ja us hauria de fer aixecar de la cadira i anar a comprar-lo per saciar la vostra curiositat, per descobrir una obra que “con la que está cayendo” en general, i en particular en el món editorial, aconsegueix que un editor se salti un dels seus propis manaments sagrats de “no publicaràs cap obra de relats”.

Després va parlar l’incombustible Jordi Caixàs (a qui per cert una servidora sempre li agraïrà haver-li descobert Dant i “La divina comèdia” tal i com ho va fer), i a partir d’aquell moment ja tot va tenir un aire sunionita a més no poder. Atès que els lectors no tenen perquè saber de què parlem, farem aquí una petita pausa. Súnion és com el barça que és més que un club, doncs igual, és més que un Institut de Barcelona. I és a més a més, on dóna classes de filosofia el propi autor i de literatura en Jordi Caixàs. 

SONY DSCQuan has anat a Súnion hi ha alguna cosa que et marca per sempre i et converteixes en un sunionita de per vida. Et fas gran i circules per la vida adulta, però de tant en tant, de cop i volta veus la forma de fer i parlar d’algú i ho reconeixes a l’acte. “Aquest va anar a Súnion” penses. Doncs amb això d’ahir passa una mica el mateix. Està a punt de fer 20 anys que vaig deixar l’Institut i ahir per un moment em va semblar que era en mig del fórum, sentint parlar el coordinador del curs a punt per començar cant coral i cantar “El monstre de Banyoles”.

En Caixàs en el seu propi estil característic va fer una disecció completa de l’obra, fins a extrems potser un pèl massa exhaustius i fins i tot podria dir-se que poc comercials, però se li perdona perquè és ell. 

Foto: www.nuvol.com
Foto: http://www.nuvol.com

L’Eduard Màrquez començava la seva intervenció dient: “he presentat molts llibres i mai no havia vist la sala tan plena, m’hauria d’haver fet professor de Súnion jo també”. I és que és cert que ahir acompanyaven a l’autor amics, familiars, alumnes i exalumnes, tants que n’hi havia que s’estaven de peu al fons i al costat de la porta. I després va fer allò que a priori  un diria que mai no s’hauria de fer en una presentació (em sembla que entre l’extensió de la intervenció del primer i això en Rourera, en aquest punt de la nit, ja devia estar suant): llegir un dels relats en comptes de parlar-li al públic. No obstant això, en el cas concret, entre la fantàstica interpretació de l’orador i la qualitat del relat, va ser un encert per convidar als lectors a fer un tastet del que els esperarà dins l’obra. I sinó, digueu-me si no us sembla atractiu un plantejament en el que algú obra la porta i es troba a Déu palplantat al bellmig del seu replà, esperant per entrar, a més a més de per menjar galetes (de la Sharon), per excusar-se per haver-lo deixat oblidat (de la seva mà) i oferir-li la possibilitat d’escollir entre varies opcions pel seu futur immediat.

No puc concloure sense deixar de comentar quelcom que em va semblar digne de menció: hi havia moments que no se sabia si presentaven un llibre, havien quedat per prendre’s un te amb galetes de la Sharon portades de Trinidad y Tobago via Londres o s’havien reunit per parlar de la Carme Cerrillo… Ho veieu com era molt sunionita tot plegat?

Posted by: Roser Herrera

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s